A pályázati program

A Brezik Közhasznú Szociális Szövetkezethez együttműködő partnerként a Mecsek-Völgység-Hegyhát Egyesület, külföldi partnerként pedig a Sóvidék-Hegyalja Helyi Akciócsoport csatlakozott, így ők alkottuk a pályázat résztvevőit.

A pályázat és így a „Székely-Magyar kapcsolatok gyümölcsei” elnevezésű program célja volt, hogy megoldást találjunk a Brezik Közhasznú Szociális Szövetkezet vidékfejlesztési stratégiájában szereplő problémákra. Ezek az elemek a magas munkanélküliség, a hátrányos helyzetűek magas aránya, a gyenge vállalkozások, az együttműködések és hálózatok hiánya valamint a közösségi gazdaság fejletlensége.

Célunk, hogy azok a látogatók, akik szűkebb környezetünkbe érkeznek, információt kapjanak, s megismerjék azokat a lehetőségeket, produktumokat, melyekkel a termék előállítói szolgálni tudnak. A termékek elsősorban azokat a vendégeket érintik meg, akik tudatos vásárlók, szeretik a minőséget, s szeretik megkóstolni, megismerni a helyi portékákat. A Mecsek-Völgység-Hegyhát LEADER egyesület működési területén kínált termékekkel azonban azokra is gondolunk, akik helyi, máshol nem beszerezhető ajándékkal kedveskednének a szeretteiknek.

A Brezik Szociális Szövetkezeten felül, a programban résztvevő termelők bemutatása is megvalósul.

A program 5 teljesítendő elemet tűzött ki célul

 • Gyümölcsfeldolgozó üzem kialakítása
 • Civil szervezeteknek, kulturális csoportoknak kapcsolatépítési és megjelenési lehetőség biztosítása a Sóvidék – Hegyalja helyi akciócsoport működési területén
 • Beszállítói lehetőségek keresése, jó gyakorlatok megismerése
 • Kiadványok készítése, képzések
  • gyümölcsfeldolgozás
  • marketing alapismeretek
 • Helyi rendezvények támogatása

A következő eredményeket értük el

 • Kialakításra került egy gyümölcsfeldolgozó üzem
 • Beszerzésre került egy lekvárfőző vonal
 • Négy csoportnak (kb. 120 fő) nyílt lehetősége, hogy megmutassák magukat Oroszhegyen, Fenyéden, Farkaslakán
 • Három településen országosan is ismert fellépők leszervezése a falunapokon
 • 16 érdeklődő vett részt a képzési programokon
 • Termelőket bemutató kiadvány
 • Helyi védjegy megtervezése
 • Marketingkampány indítása
 • Programot bemutató kiadvány
 • Több program a Sóvidék – Hegyalja helyi akciócsoport működési területén, mely a gyümölcsfeldolgozás és a vadgyümölcs begyűjtés tapasztalatainak megismerését szolgálta

Helyi termék védjegyet terveztünk, melyet a megfelelő minőséget képviselő portékákon jelenítünk meg. Fontos a Mecsek-Völgység-Hegyhát területén történő termelés, az alapanyagok és így a végtermék magas minősége. Mindemellett az a hozzáadott érték sem hiányozhat, mely a munka és a szakma szeretetében nyilvánul meg és a védjegy szellemiségének alapját adja.

Megvalósult programok rövid összefoglalója

Az erdélyi oroszhegyi szilvanapokon két csapattal képviseltettük térségünket. Nagyhajmásról a Happy Hans country tánccsoport és a Schwäbische Füße sváb hagyományőrző tánccsoport Mágocsról szerepelt szép sikerrel a rendezvényen.

Farkaslakára a sásdi „Nyílzápor” íjászegyesületet hívták meg a „Farkaslakai szenesnapok” programsorozatra. Íjászaink 30 perces bemutató keretében mutatták be az érdeklődőknek látványos tudásukat.  Különböző formációkban, együttesen vagy egyénileg lőttek a különböző célokra, kivívva ezzel a nézők elismerését. Természetesen a program végén az érdeklődők is kipróbálhatták az íjakat az íjászok útmutatásai alapján.

Fenyéden a Szászvári Ifjúsági Egyesület Tánccsoportját látták vendégül. A fiataloknak ez volt az első külföldi szereplésük, így hatalmas erőbedobással készültek a fellépésre. A befektetett munka meghozta gyümölcsét, a csapat debütálása nagyon jól sikerült. A helyi közönség vastapssal jutalmazta a fellépőket, akik háromféle táncban is megmutatták tehetségüket.

Programunk keretében három településen biztosítottunk fellépőket a helyi falunapokon. Az elsőt Szászváron tartottuk, ahová Südi Iringót és tánccsapatát hívtuk meg. Az öt lányból és négy fiúból álló formáció előadása után természetesen nem maradhatott el a közös fotózás sem.

A mágocsi városnapra Bereczki Zoltánt és Varga Miklóst hívtuk meg. A két különböző stílusú előadó fantasztikus koncertet produkált, amit az is mutatott, hogy a szakadó eső ellenére senki sem hagyta el a helyszínt.

A sásdi városnapon bohócműsornak és kézműves foglalkozásnak örülhettek a gyerekek. Természetesen a felnőttekről sem feledkeztünk el, s estére Tóth Gabit hívtuk. A koncertre rengetegen voltak kíváncsiak, s ők nem csalódtak. Fergeteges koncertélményben lehetett részük.

Egy nagyon régi és romos épületet újítottunk fel a program segítségével, az utcai homlokzatot igyekeztünk az eredeti állapot szerint rekonstruálni. A megújult épületben egy gyümölcsfeldolgozó fog üzemelni, melynek alapanyag szükségletét szövetkezetünk ültetvénye biztosítja.

A gyümölcsfeldolgozáshoz szükséges gépeket is a program biztosítja. Ennek a vonalnak (gépsornak) a segítségével naponta több száz üveg lekvárt tudunk majd készíteni.

Természetesen a programból nem maradhatott el a képzés sem. A tizenhat érdeklődőnek nagyon színvonalas oktatás keretében gyümölcsfeldolgozást (lekvárkészítést, aszalást) és marketing alapismereteket oktattak a régió elismert, gyakorlati tudással rendelkező szakemberei.