Brezik közhasznú Szociális Szövetkezet

Gyümölcstermesztés, gyümölcsfeldolgozás

Kedves Érdeklődő!

A szövetkezetünk 2010 októberében alakult hét lelkes alapító tag részvételével. A közös célunk, hogy egy gyümölcsültetvény kialakításával munkahelyeket teremtsünk egy hátrányosabb térségben. Lehetőségeinket és adottságainkat elemezve azért döntöttünk a gyümölcstermesztés mellett, mert ennek a településen hagyománya van. A megfelelő szakemberek rendelkezésre állnak, s maga a termesztés rendkívül kézimunka igényes, így az alacsonyabb képzettségűek is munkát kaphatnak náluk. Terveinket tettek követték. Felvettük a kapcsolatot a Debreceni és a Kertészeti egyetemmel, tanácsokat kértünk, kísérleti ültetvényeket tekintettünk meg, s kialakítottuk stratégiánkat. Beruházásunkhoz a saját forrásokon kívül Uniós forrásokat is sikerült bevonni.

Jelenleg 4,5 hektáron gazdálkodunk intenzív termesztési módszerrel. Epret, sárgabarackot, cseresznyét, nektarint és őszibarackot termesztünk és értékesítünk. A Brezikes gyümölcsminőségnek és a gyümölcsök ízének nagyon hamar híre ment, így sikerült elérni, hogy közvetlenül a vevők felé értékesítsünk, kihagyva a kereskedői lépcsőt. Ezáltal vásárlóink jó áron vásárolnak, a szervezet pedig korrekt áron értékesíthet. A szövetkezet fejlődése azonban itt nem állt meg.

2015-ben a szövetkezet kialakította új gyümölcsfeldolgozó és lekvárkészítő üzemét, ahol első lépésként lekvárokat, dzsemeket fogunk készíteni. Az üzem alapanyag szükségletét saját gyümölcseink, és beszállítóink biztosítják. Mivel fő célkitűzésünket ezen a területen is érvényesíteni szeretnénk, így egy termelői- beszállítói- begyűjtői hálózatot fogunk kialakítani a környező településeken. Ezzel a lehetőséggel újabb jövedelemtermelő tevékenységet tudunk biztosítani néhány hátrányos helyzetű embernek.

A szövetkezet kertészmérnök kollégája a szaktudás és tapasztalatok alapján epertermelési programokhoz nyújt szaktanácsadást. A fajta kiválasztásától a termesztési technológiáig, a növényvédelemtől a tápanyag utánpótlásig szinte minden területen számíthatnak ránk partnereik.

„Helyit eszem, helyben veszem, mert helyin az eszem!” Az idézet szerint próbálunk élni, gondolkodni, és az érdeklődőket is erre buzdítjuk, válasszanak a termékeink közül kedvük szerint!

Üdvözlettel,
Kőműves József

Brezik Szociális Szövetkezet elnöke